aurora data recovery
  
  

aurora data recovery
+46-8-792 22 40
  
  

 

LaCie Extern Hårddiskkrasch? Aurora Räddar Data från Externa HDD

lacie data recovery

 
Lacie hårddiskkrasch och Lacie data recovery

LaCie Big Disk | LaCie Bigger Disk Extreme | LaCie Biggest S1S, S2S, F800
lacie hårddisk krasch, Lacie Porsche | LaCie D2 | LaCie P3 | LaCie Little Big Disk
Lacie Rugged | LaCie Mobile Drive | LaCie Skwarim | LaCie Safe Mobile


Har du eller ditt företag en Lacie extern hårddisk som har havererat? Dessvärre är du inte ensam. De senaste månaderna har vi varit nedringda av människor som har haft en trasig hårddisk i en extern låda. Det flesta kunder tror att det är en LaCie hårddisk som har havererat, dock tillverkar LaCie faktiskt inga egna hårddiskar, däremot väldigt snygga externa höljen. Själva hårddiskarna är oftast av fabrikat Maxtor eller Western Digital men även Seagates hårddiskar används i deras större RAID-enheter.

Problemet som så många klienter har upplevt med dessa externa hårddiskar är nästan alltid orsakade av mänskliga fel:
  • Hårddisken har tappats på golvet eller fått annan mekaniskt skada.
  • Näst vanligaste är läshuvudfel orsakad av överström eller felaktig koppling av strömadapter.
  • Därefter kommer boven #1 VÄRME.
Tyvärr saknar många av dessa snygga höljen en mycket viktigt egenskap: effektiv ventilation! Flera av dessa modeler saknar en kylfläkt och innesluter den omfattande mängd värme som alla hårddiskar med hög kapacitet alstrar. Eftersom värmen inte har någonstans att ta vägen så blir hårddisken allt varmare, smörjmedlet i det tystgående vätskelagret ("fluid bearing" på engelska) förlorar sin egenskap och viskositet, och som följd börjar motorn att vibrera eller "skär sig" och stannar för alltid.

När en hårddiskmotor börja vibrera, är det tyvärr bara en kort tid kvar innan en hårddiskkrasch är ett faktum. Dessa högst oönskvärda vibrationer provocerar mikroskopiska svängningar på hårddiskens mediaplattor, förr eller senare även på läshuvudet, som endast svävar några mikrometer över media ytan, träffar skivan och studsar bort som en platt sten som har kastats på en vindstilla havsyta. Skillnaden är att stenen som kastats på havsytan förlorar sin kinetiska energi efter ett relativt fåtal studsar. Hårddiskens läshuvud samlar energi vid varje träff och fortsätter oftast tills hårddisken stannar eller stängs av.


Att återskapa data från en skadad LaCie RAID Array är en mycket komplicerad process som kräver gedigen erfaranhet och professionell kompetens.

Vi har egna mycket välutrustade laboratorier i Sverige och skickar alltså aldrig hårddiskar utanför Sveriges gränser med den säkerhetsrisk, kostnad och onödig fördröjning det medför. Därmed kan Aurora garantera att din konfidentiella data stannar inom vårt företag och förblir i absolut säkerhet.

De vanligaste problemen med externa LaCie hårddiskar som vi hanterar är:

- Hårddiskkrasch orsakad av att det externa höljet har vält under drift
- Elektroniskt skada till följd av undermåttlig strömförsörjning
- Motorstopp orsakad av överhettning eller dålig ventilation
- RAID-krasch, RAID-haveri eller en defekt RAID Array-struktur
- Dataförlust på RAID-systemet
- Förlorad data eller viktig information
- Oavsiktlig formaterad RAID-server
- Raderad data, dokument, e-mail-filer eller annan viktig information
- Åsknedslag eller blixtnedslagskada på din RAID-backup
- Vatten- eller brandskadad RAID Array


Behöver du hjälp att återställa data från en icke fungerande LaCie extern hårddisk?

Aurora hjälper dig att återställa data oavsett vilket problem du har råkat ut för. Skicka in din hårddisk för analys eller ring oss om ni har frågor eller funderingar.